Je browser werkt mogelijk niet correct met deze website.

We raden aan om gebruik te maken van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge
Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Essen

Essen
Barbecue - Kampvuur - Veiligheid boven alles
26/06/2019
26/06/2019
Barbecue - Kampvuur - Veiligheid boven alles
 • Deel dit item:
 • Veilig barbecueën

  Met de zomervakantie om de hoek en deze tropische temperaturen nemen het aantal barbecues en kampvuren weer toe. Er is niets zo gezellig als rond een vuur zitten met mensen die je nauw aan het hart liggen. Maar die gezelligheid kan snel in chaos omslaan als je niet voorzichtig bent. Hou je daarom aan onderstaande basisregels. De ene al evidenter dan de andere, maar een gewaarschuwd man,...


  Zorg voor een goede uitrusting
  -> Gebruik bij het barbecueën de juiste uitrusting. Dat wil zeggen dat je een barbecueschort en -handschoenen draagt én dat je het vlees of andere voedingswaren bakt met de hulp van een grilltang. Draai je steak niet met je blote handen om.

  -> Gebruik bij een houtskoolbarbecue extra lange lucifers of een grillaansteker, zo kun je de barbecue aansteken zonder je vingers te verbranden.

  -> Als je sneller een goed vuur wilt, gebruik dan aanmaakproducten die speciaal voor de barbecue of een kampvuur ontwikkeld zijn.
  Gebruik nooit brandbare vloeistoffen, zoals brandspiritus of benzine. Je vuur zou dan wel eens onverwacht grote proporties kunnen aannemen.

  Gebruik je gasbarbecue correct
  Een correct gebruik van je barbecue zorgt er niet alleen voor dat hij langer zal meegaan, het is ook veel veiliger.

  -> In de buurt van de gasbarbecue geldt een streng rookverbod. Hou ook ontstekingsbronnen zoals kaarsen uit de buurt.

  -> Steek je gasbarbecue enkel aan met het ingebouwde systeem.

  -> Controleer de gasslangen regelmatig op lekkage, zeker wanneer je je barbecue na een lange tijd voor het eerst weer gebruikt. Een trucje om snel lekken te detecteren is je slangen insmeren met zeepsop. Op de plaatsen waar er een lek is, zie je dan luchtbelletjes verschijnen.

  -> Sluit de gaskraan onmiddellijk af wanneer je gas ruikt.

  -> Als je klaar bent met barbecueën, zet dan de barbecue meteen uit en sluit de gaskraan.

  Veiligheid boven alles
  Of het nu gaat om een tuinfeest met een barbecue of een kampvuur bij de jeugdbeweging, veiligheid moet altijd vooropstaan. Hou daarom altijd blusmiddelen, zoals een brandblusser, water, zand of een tuinslang in de buurt vóór je vuur maakt of je barbecue prepareert.
  Maar er zijn nog andere zaken waaraan je moet denken:

  -> De barbecue moet op een vlakke, slipvaste en brandvrije ondergrond staan. Ook de kuip van de barbecue kan vaak erg heet worden.

  -> Zorg ervoor dat je barbecue vanaf het begin goed staat. Eens het vuur oplaait, mag je de barbecue niet meer verplaatsen. Ook je kampvuur moet een stabiele constructie zijn. Zo kunnen er geen brandende projectielen wegrollen.

  -> Als je niets aan het vuur moet verplaatsen of omdraaien, bewaar dan steeds voldoende afstand van de warmtebron. Let bovendien ook op de windrichting, zodat alleen het vlees bruin wordt en niet je gezicht.

  -> Doof de gloeiende resten van je barbecue of kampvuur met zand voordat je die weggooit. Blus houtskool of barbecuebriketten NOOIT met water. Er kan dan hete waterdamp ontstaan die bij contact met de huid tot ernstige brandwonden kan leiden.

  -> Ga je een vuur maken in de vrije natuur? Dit valt uiteraard ten zeerste af te raden, en ga dus zéker eerst na dat het een plek is waarvan je zeker weet dat het veilig kan én waar het bovendien toegelaten is. Heb je de expliciete toestemming? Graaf dan een ondiepe kuil en leg er een rand van stenen omheen zodat het vuur zich niet kan verspreiden. Pas ook op voor wegspringende vonken.

  Misschien nog de belangrijkste regel van al: LAAT KINDEREN NOOIT ZONDER TOEZICHT IN DE BUURT VAN HET VUUR. De vlammen en gensters van een vuur hebben een soort magische aantrekkingskracht op kinderen. Voorkom ongelukken door duidelijk te maken dat ze niet in de buurt van een kampvuur of de barbecue mogen komen.

  Zo, met deze tips in het achterhoofd, wensen we je vele gezellige barbecue- en kampvuuravonden!

  Bron & inspiratie: Blogposts Baloise Insurance

  Contact

  Heuvelplein  1
  2910 Essen
  Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
  De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

  Created by 2BuildIT, powered by ZOEKIZ®